VDK: Zaldis Vatlers izsaka sašutumu par pateicību pieprasīšanu no viņa

VDK, 11.06.2007.

Zaldis Vatlers izsaka sašutumu par to, ka valsts algoti darbinieki, viņam griežoties vairākās iestādēs un savu bērnu skolā, pieprasa pateicības. Nesen Vatlera kungam bija nepieciešama kāda izziņa, bet attiecīgajā dienestā ierēdnis uzsācis ar viņu sarunu tikai pēc "aploksnītes" iedošanas. Savukārt vakar Vatlera kungs saņēmis vēstuli no skolas, kurā mācās tā atvases, ar piedāvājumu par attiecīgu brīvprātīgu atlīdzību sūtīt savus bērnus īpašā elitārā klasē. Abos gadījumos iesaistītās personas norādījušas, ka to autoritāte ir jaunais valsts prezidents un viņi sekos tā piemēram it visā.

"Kā šie ļaudis var nesaprast tik vienkāršas lietas. Ja pateicību pieprasa lielas valsts slimnīcas ārsts un, kā redzam, valsts prezidenta cienīgs kandidāts, tas ir pieņemami. Bet kā gan kaut kāds tur pedagogs vai ierēdnis var iedomāties no manis pieprasīt pateicību par izziņas izsniegšanu vai manu bērnu mācīšanu iestādē, kur darba vidi un atalgojumu jau nodrošina manis maksātie nodokļi!", saka Zaldis Vatlers.

Valsts Izņēmumu Dienests (VID), reaģējot uz Zalda Vatlera izteikumiem, aicina visus ierēdņus, pedagogus un citus valsts darbiniekus ierasties VID un brīvprātīgi
aptuveni noteikt līdz šim saņemtās pateicības un pateicību saņemšanas plānu gada atlikušajiem mēnešiem, kā arī laicīgi gatavot pateicību ieņēmumu plānu 2008. gadam.

Aptaujātie eksperti no NVO "Atņemtus", sabiedrības par aizklātību "Kulaks" un sabiedrības mērījumu centra "Latvijas Kakti" tomēr neatbalsta šādu VID ieteikumu, jo sabiedrībā tomēr ir jāpastāv atšķirībām starp nozīmīgām personām un parastiem cilvēkiem. Korupcijas Veicināšanas un Atbalsta Biedrības (KVAB) pārstāve J.Berze norāda, ka Latvijai nav labi atšķirties no tās partnervalstīm, piemēram, Kirgizstānas, Tadžikistānas un Ķīnas - pateicības pieklājas saņemt tikai personām ar augstu sociālo, politisko vai citu statusu, vai ja tās gatavojas ieņemt augstu amatu.

Nav komentāru: