Molekulārbiologi: Zaldim Vatleram varētu būt retais NeSX3U gēns

DNS, 02.07.2007.

Portālam DNS ekskluzīvu informāciju snieguši vairāki molekulārbiologi, kas uzskata, ka Zaldim Vatleram varētu būt retais NeSX3U gēns. Tikai šī gēna klātbūtne izskaidro vairākus pēdējās nedēļās par Vatlera kungu izplatījušos aplamos uzskatus, konkrēti:

  • Ka viņš ir teicis, ka "Preses brīvība nav visatļautība!"
  • Ka viņš ir ņēmis pateicības no saviem apmeklētājiem valsts apmaksātā darba vietā.
  • Ka Vatlera un Valsts Izņēmumu Dienesta attiecības nav publiski apspriežamas un ir uzskatāmas par attiecībām starp parastu privātpersonu un atbildīgo dienestu.
  • Un līdzīgi uzskati.
Tā kā šis gēns ir tik rets, neviens sākotnēji netika pieļāvis iespēju, ka tas Latvijā kādam varētu būt, tomēr tādu iespēju nav vajadzējis izslēgt priekšlaikus. Īsumā - ja cilvēks galvā domā teikt pozitīvu lietu vai vārdu, sanāk negatīvs. Un otrādi. Tādējādi patiesībā Zaldis Vatlers domājis, ka žurnālistus nedrīkst ierobežot, ka viņš nav ņēmis pateicība un ka viņa un VID attiecības patiesībā ir publiski apspriežamas un nav tikai viņa privāta lieta.

Zinātnieki vēl strīdas par precīzāko gēna darbības mehānisma atspoguļojumu, tomēr atzītākā no teorijām postulē, ka pie vainas varētu būt gēnu dreifs jeb automātisks ģenētisks process, kura laikā atomu kodolu līmenī notiek miljardiem sīku fluktuāciju, kas oscilējot izmaina organisma molekuāro agregātstāvokli. Tas savukārt ietekmē organisma fenotipiskās pazīmes, īpaši, ar runu un loģisko domāšanu saistītās smadzeņu garozas struktūras. Un šeit maza loma ir iedzimtībai, pat tik ģeniālu cilvēku kā Vatlers gadījumā. Nekontrolējamo eikariotu un histonu dalīšanās rezultātā zigotas, kas vada domas un runas signālus par nervu kanāliem, un kas vairumam cilvēku izkārtotas paralēli, gēna NeSX3U nēsāšanas gadījumā krustojas, cilvēkam sasniedzot pilngadību vai vēlāk. Šāds būtu nedaudz izsmeļošāks Zalda Vatlera sabiedrisko attiecību neveiksmju izskaidrojums.

Pēdējā laikā ar līdzīgiem pārpratumiem nācies saskarties arī Valtera patronam Valdim Zatleram. Zinātnieki izteikuši iespēju, ka varbūt Zatlera kungam arī piemīt līdzīgs gēns un tuvākajā laikā sola nākt klajā ar atzinumu. Vairāk informācijas par rakstā apskatīto jautājumu šeit.

Attēls: Stock.XCHNG

Nav komentāru: